16 gen.
Logopèdia al CIM: Què fem?
Coneixem la logopèdia com la teràpia que ens ajuda en la parla i llenguatge, però realment la logopèdia té per objectiu l’avaluació, el diagnòstic i el tractament dels trastorns de la parla, la veu, llenguatge oral i escrit i altres formes de comunicació i funcions orals, però no verbals (com ara la deglució) en persones de qualsevol edat.
Des de el CIM treballem els aspectes cognitius, físics i fisiològics i tractem d’ajudar a superar els problemes i dificultats que es presenten en la parla, llenguatge, veu, comunicació o deglucions atípiques.
Per tal de facilitar una detecció precoç, us posem una sèrie de dades per tal de saber quan hi ha que començar a anar al logopeda?
El logopeda no només és el professional que s’encarrega d’ajudar als nens a dir la /R/. Els logopedes abarquem el tractament de moltes dificultats, tant de llenguatge i comunicació, com de respiració, veu, lectoescriptura, afàsies, dislèxies, etc. en infants i en adults.
INFÀNCIA
Hi ha varis signes que els pares poden observar (sobretot als 4 o 5 anys) i reconeixen com alarmants en el desenvolupament del nen, per exemple:
- Dificultats en la comprensió
- Errors en articulació de paraules o fonemes
- Vocabulari limitat
- Omissió de sons durant la parla
- Dificultats en iniciar o mantenir una conversa
Son signes d’alerta quan no està dins de l’edat normativa i desenvolupament del nen, encara que també podem trobar alguns factors que podem identificar com a detonants, de varis d’aquests problemes:
- Mossegada atípica: Com conseqüència d’hàbits lesius (xumet, succió digital..) fent que la llengua no estigui ben entrenada per articular bé alguns sons del llenguatge. En aquest cas també pot influir en empassar bé i tenir una deglució atípica (normalment quan a l’hora d’empassar els nens interposen la llengua entre les dents).
- Respiració incorrecta: Molts nens s’acostumen a respirar per la boca en lloc del nas, això, junt amb una mala postura corporal, comporta un mal patró de respiració i projecció de la veu.
Continuant amb la infància, existeixen altres problemes que el logopeda pot ajudar a corregir, com per exemple:
- Disfonies infantils: O com tothom coneix “Afonia” o menys tó de veu de la que es dona per normal. Moltes disfonies es donen per possibles nòduls a les cordes vocals (s’ha d’anar al Otorinolaringòleg per tal de poder verificar-ho), també es dóna per males respiracions i forçar la laringe a un nivell molt alt.
- Disfèmia: O com es coneix comunament, “tartamudesa” , la qual, de petits encara no es problema, molts nens de menys de 5- 6 anys poden tenir-ho, però comença a ser un problema més greu quan ja es consolida el llenguatge.
- Dislèxia: que molts cops es pot confondre amb una mala lectoescriptura.
En tots aquests problemes i alteracions, el logopeda s’encarregarà de la planificació, intervenció i reeducació.
ADULTS
Tot i que molta gent no estigui conscienciada, a la consulta del logopeda, els adults també poden trobar solució a molts problemes com:
- Disfonia: coneguda com “afonia” és conseqüència d’una lesió en les cordes vocals o molt comunament degut a uns sobreesforç vocal (Normalment donat en Professors, locutors, actors o cantants), gent que estigui acostumada a parlar en públic moltes hores.
- Afàsies: Normalment quan s’ha patit un ACV (Accident Cerebro-Vascular) una de les lesions que tenen es una afàsia, una pèrdua del llenguatge o comunicació, la lesió cerebral pot ser expressiva o comprensiva. En aquest cas el logopeda ajudarà al pacient a recuperar aquells aspectes del llenguatge que han estat alterats.
- Alzheimer i Parkinson: El logopeda també podrà ajudar en malalties que causen deteriorament cognitiu, la finalitat serà mantenir i allargar les funcions cognitives com el llenguatge, la memòria i l’atenció.
- Disfàgia: Malalties com les anteriors també poden causar una disfàgia (dificultat per empassar impedint una correcta alimentació, que pot causar que l’aliment vagi per les vies aèries i causant un ennuegament).
Si creus observar en algun familiar o algú proper algun d’aquests signes, t’animem a trucar a la consulta per demanar una primera visita i buscar la solució que més s’adapti.
Carla Pequín
Logopeda col. 08-4127
CIM Centre de Piscologia Mèdica: Tel. 933876050 - contacta@cim-psicologia.com