
07 oct.
¿Què és l’autisme?
Des de fa un temps, amb l’augment de la prevalença dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), s’ha tingut la necessitat d’especialització i formació per part de molts professionals i famílies que treballen i viuen amb aquest col·lectiu. També, sorgeix una necessitat de conscienciar i sensibilitzar a la població sobre aquest trastorn per tal de donar a conèixer les seves característiques, els indicadors per a la seva detecció, les actuacions i intervencionsmés adients, així com els recursos i serveis que es troben al seu abast.
L’autisme és un trastorn del neurodesenvolupament que es caracteritza per l’afectació en tres àrees del desenvolupament:
• Interacció social recíproca: es dóna una alteració en conductes no verbals (gestos, expressions facials, contacte ocular), dificultats per relacionar-se amb els iguals, absència de la tendència a compartir interessos (atenció conjunta, mostrar objectes, assenyalar per compartir…). També una falta de reciprocitat social o emocional.
• Comunicació, llenguatge i joc simbòlic: pot haver un retràs o absència del llenguatge, entonació monòtona, alteracions en iniciar o mantenir una conversació, llenguatge estereotipat, vocabulari inusual a l’edat cronològica o restrictiva a un tema d’interèsi absència de joc simbòlic.
• Conductes i interessos restringits i repetitius: presenten interessos restringits i estereotipats, adhesió a rutines i rituals, reaccions desproporcionades davant petits canvis, dificultats d’organització en espais poc estructurats, estereotípies motores, preocupació u obsessió en parts dels objectes…
Sabem que l’autisme no afecta en la mateixa intensitat ni de la mateixa manera a totes les persones, es defineix com a espectre o quadre d’una gran variabilitat simptomàtica. El grau d’afectació en les diferents àrees pot variar molt significativament gràcies a una adequada detecció i atenció primerenca.
Avui dia existeix un gran interès en la detecció precoç d’aquest trastorn ja que dona la possibilitat, a l’infant amb un alt risc de patir un TEA, a obtenir un diagnòstic i una intervenció adequada en el tractament de les seves dificultats. La detecció precoç ens ajudarà a posar en marxa una cerca de recursos i serveis i buscar la intervenció específica més adient per a l’infant i la seva família i que jugarà un paper molt significatiu en la millora del seu pronòstic.
Unitat de TEA del CIM