26 abr.
Tot el que hem après al TAEE (Lola Anglada)
Poques setmanes abans d’acabar el curs, els alumnes del TAEE de l’Escola Lola Anglada de Tiana ja han treballat el bloc d’Educació Emocional i l’Assertivitat, de la mà de l‘equip de terapeutes del CIM, Mercè Soler Soriano, com a directora, Oriol Altés i Laia Alonso. D’aquesta manera, els nens i nenes del taller són capaços de reconèixer els sentiments que neixen en ells mateixos i en els altres, i que vénen donats per les situacions que viuen en el seu dia a dia. Gràcies al bon treball realitzat a les sessions, a dia d’avui, poden expressar aquests sentiments davant del grup i analitzar-los d’una forma correcta i positiva amb l’ajuda dels seus companys.
Tan important és la consciència que tenen del que senten, com la resposta que donen a aquests sentiments. I en aquest sentit, durant aquest trimestre els nens també han après a donar resposta a tot allò que senten. Així, s’han “format” en utilitzar l’estil assertiu davant de les situacions de conflicte, estil que estan interioritzant cada cop més. Aquest estil -el d’assertivitat- té com a base la defensa dels propis drets, mantenint sempre un tracte correcte i respectant els drets dels altres. Una persona assertiva és una persona que treballa per allò que vol, que és clara, directa i que intenta mantenir les millors relacions possibles amb les persones del seu entorn.
Per tant, els nostres nens i nenes -alguns a vegades tímids i prudents- estan aprenent a mostrar el seu punt de vista, entenent que expressar el que senten o pensar diferent als altres i dir-ho en veu alta no és res dolent, sinó al contrari. L’equip de terapeutes els estan ajudant a aprendre que un s’ha de defensar si creu que se l’està tractant de forma injusta i que quedar-se callat només manté els problemes i fa que confiïs poc en tu mateix.
De la mateixa manera, aquells nens més directes o explosius estan aprenent a reunir la paciència suficient i les fórmules correctes per defensar el seu punt de vista. Sempre és bo defensar els drets d’un mateix, però sense que això ens converteixi en persones injustes.
En aquest sentit, s’han creat diverses dinàmiques que han estat molt ben acceptades per part dels nens i que ens han fet gaudir molt a tots. Per exemple, s’han realitzat sessions de role-playing amb situacions proposades pels mateixos nens, també es va fer un concurs que consistia a resoldre situacions de dilema moral força difícils de la forma més correcta i assertiva possible. Però sense dubte l’activitat que va portar més cua va ser la sessió de cine que es va realitzar amb vídeos gravats pels mateixos nens, on representaven situacions de conflicte amb les que convivien a l’escola. I on també vam menjar crispetes!
La valoració general dels terapeutes ara com ara està essent molt positiva, tant per les característiques personals dels nens amb qui compartim el taller com de l’evolució que aquests estan tenint a l’àmbit pràctic, assimilant i aplicant en un grau cada cop més gran els valors i les habilitats que aprenen al TAEE. ¡Bona feina!
Oriol Altés Orobitg
Psicòleg sanitari (Col. 22.497)